سنگ کليه به تهنشين شدن مواد معدني در لولههاي ادراري و سفت شدن و کريستاليزه شدن آن گفته ميشود که با علائمي همچون درد شديد نواحي پهلو، کمر و نواحي پاييني لگن و گاه خونريزي در ادرار همراه است .
علت به وجود آمدنِ سنگ کليه
مهمترين عللِ ايجادِ سنگِ کليه/ نقصِ متابوليسم، مصرفِ ناکافيِ مايعات، و رژيمِ غذاييِ ناسالم و نامناسب است. در صورتِ ريسکِ ابتلا به سنگِ کليه بايد از خوردنِ آردِ سفيد، شکر، فرآورده هايِ گوشتي، چاي، قهوه، ادويه جات، و غذاهايِ حاويِ کلسيمِ زياد خودداري کنيد.
سنگِ کليه همچنين ميتواند علتِ ارثي داشته باشد. به طورِ کلي احتمالِ ابتلا به سنگِ کليه در افرادِ 30 تا 40 ساله بيشتر از احتمالِ ابتلا در سنينِ ديگر است.
علائمِ سنگِ کليه
سنگِ کليه تنها زماني مشخص ميشود که مانع از خروجِ ادرار شود؛ در اين مرحله فرد دردِ شديد و غيرِ قابلِ تحملي را در ناحيه زيرِ شکم و پشتِ خود احساس ميکند.
برخي از علائم قابلِ توجهِ ديگرِ سنگِ کليه عبارتند از تب و لرز، حالتِ تهوع، وجودِ خون در ادرار، عرق کردنِ زياد و ادرار کردنِ مکرر و دردناک است.
درمان سنگِ کليه
1- گرم نگه داشتن کليه ها : بستن شال به ويژه در فصول سرد سال بر روي کليه ها مخصوصا به کساني که دچار عود مکرّر سنگ کليه هستند توصيه مي شود. همچنين ماساژ کليه ها با روغن هاي (زيتون، کنجد، سياهدانه، بادام تلخ، هسته قيسي) هم ، باعث افزايش جريان خون کليوي و کارکرد بهتر آن است.
2- حجامت: حجامت کليه ها از درمانهاي مناسب براي دفع سنگهاي کليوي است. گاه بلافاصله پس از حجامت، دفع سنگ آغاز مي شود. بنابراين و به ويژه در کساني که علايم سنگيني و غلظت خون دارند؛ نبايد از انجام حجامت غافل شد.
3- ورزش روزانه: حرکات ورزشي از قبيل طناب زدن و پياده روي مرتب روزانه به دفع هر چه زودتر سنگ کمک مي کند.
4- نوشيدن آب فراوان :مقدارِ زيادي آب بنوشيد، حتي بدون احساس تشنگي
5- خاکشير: گياه خاکشير ادرار آور بوده و قادر است التهاب کليه (پيلونفريت) را برطرف کند. به منظور دفع سنگ کليه ميتوان خارشتر، خاکشير و ترنجبين را با هم مخلوط کرده و صبح ناشتا خورد.
6- مصرف گياهان مُدر: مانند دم کرده دُم گيلاس، کاکل ذرت، گل گاوزبان، گزنه، بومادران، نعناع، گل هميشه بهار، جعفري، کرفس، کدو حلوايي، مرزه، مارچوبه و به طور کلي سبزي خوردن در دفع سنگهاي کليوي بسيار موثر است.
7- لوبيا قرمز: برايِ درمانِ سريعِ سنگِ کليه از لوبيا قرمز استفاده کنيد. 60 گرم لوبيا قرمز را برايِ 6 ساعت در 4 ليتر آب بجوشانيد. سپس آن را از صافي رد کنيد و اجازه بدهيد تا مايعِ به دست آمده به مدتِ 8 ساعت خنک شود. سپس به مدتِ يک روز و هر 2 ساعت يکبار يک ليوان از اين مايع بنوشيد. اين مايع نبايد برايِ بيش از يک روز نگهداري شود. اين دستورالعمل را برايِ چند روز ادامه دهيد. اين کار موجب ميشود تا درد و وخامتِ سنگِ کليهتان کاهش بيابد.
8- روغن بادام شيرين: روغن بادام شيرين دفع سنگهاي ادراري را تسهيل ميکند. براي اين کار بايد سه قاشق سوپخوري ازمخلوط بادام شيرين و روغن گردو را بعد از هر وعده غذايي همراه با جوشاندهاي که از جوشاندن 20 گرم شيرين بيان و يک مشت کاه جو در يک ظرف آب تهيه شده، مصرف کرد. لازم به ذکر است / روغن بادام شيرين در فرمول تعدادي از فرآوردههاي دارويي و زيبايي وارد ميشود و هيچ زياني ندارد.
9- سياهدانه+ عسل: 100گرم سياهدانه را آسياب کنيد و بلافاصله با يک کيلو عسل مخلوط کنيد و 3-2 ماه روزي 3 قاشق چايخوري از آن ميل کنيد. اين ترکيب فوق العاده، يک سنگ شکن قوي است.
10- تخم خربزه: تخم خربزه و صيفي جات مشابه مثل گرمک و طالبي را دور نريزيد. آنها را جمع کنيد و روزي يک يا دو قاشق غذاخوري از آنها را به صورت خام، آرام آرام بجويد تا شيره آنها کاملا کشيده شود؛ سپس تفاله را بيرون بريزيد.
11- خاکستر چوب انگور: چوب درخت انگور( که هر قدر پيرتر و کلفت تر باشد اثر بهتري خواهد داشت) را روي حرارت بگيريد تا سرخ شود؛ سپس آن را در ظرف آبي فرو ببريد و اين کار را چند بار تکرار کنيد؛ سپس اين آب را به تدريج مصرف کنيد که يکي از بهترين داروهاي سنگ شکن است. آب برگ انگور هم خاصيت سنگ شکني مناسبي دارد.
منبع: صدا و سيماي مرکز آبادان
درباره این سایت